skip to Main Content

Συνέντευξη στο ”thecaller.gr”

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή

Κύριε Σκανδαλίδη τι ευελπιστείτε προσωπικά από το συνέδριο της ΔΗΣΥ και ποιοί κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι οι στόχοι την επόμενη ημέρα;

Τη Δευτέρα πρέπει να είμαστε οπλισμένοι με τρεις απαντήσεις. Η πρώτη αφορά τη οριστική απόφασή μας να πορευτούμε ως παράταξη αυτόνομα διεκδικώντας την ανατροπή του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων στις επόμενες εκλογές. Η δεύτερη αφορά το σχεδιασμό ενός δρόμου για τη χώρα που θα μας βγάλει στο ξέφωτο, τις πολιτικές που συνιστούν μια νέου τύπου ανάπτυξη. Η τρίτη αφορά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως νέου ενιαίου φορέα. Και αυτές οι απαντήσεις να δοθούν σε κλίμα συσπείρωσης και ενότητας γιατί αρκετά πληγώθηκε ως τώρα ο χώρος. Ήδη με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των δυνάμεων στο Συνέδριο το πρώτο βήμα έγινε. Το δεύτερο θα είναι το αποφασιστικό γιατί θα στείλουμε μήνυμα στη βάση της παράταξης.

Είστε ο υπεύθυνος από το ΠΑΣΟΚ της διαμόρφωσης του σχεδίου Ελλάδα. Πείτε μας σας παρακαλώ πολύ περι τίνος πρόκειται και αν ειναι στην ουσία , ο οδικός χάρτης της χώρας στη μετά μνημονίων εποχή.

Το Σχέδιο Ελλάδα έχει μια ειδοποιό διαφορά από τα μέχρι τώρα κομματικά προγράμματα. Δεν είναι μόνο οδικός χάρτης για μετά τα μνημόνια, είναι κυρίως οδικός χάρτης για το πώς μέσα από την επανεκκίνηση της ανάπτυξης θα βγούμε απ’ αυτά και ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα για να υπάρξει άλλος δρόμος απ’ αυτόν που ακολουθούμε. Οι αλλαγές αυτές δεν εξαντλούνται στις επιταγές της τρόϊκας και των δανειστών. Δεν στοχεύουν απλώς να παρακάμψουν την κρίση με την ευημερία των αριθμών που προσπαθεί να εμφανίσει ο Πρωθυπουργός. Θέλουμε να την υπερβούμε οριστικά σχεδιάζοντας ένα νέο μοντέλο με κυρίαρχη λογική την ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση και την Ελλάδα των Περιφερειών.

Τι απαντάτε προσωπικά στην πρόσκληση Τσίπρα προς τη ΔΗΣΥ για κυβερνώσα αριστερά.

Με προκαλείτε γιατί «Κυβερνώσα Αριστερά» είναι ο τίτλος και το περιεχόμενο μιας δικής πρότασης του 2007. Και σας ερωτώ. Τι σχέση έχει με την πραγματική και δημοκρατική αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ που αυτοαναιρείται από την μια μέρα στην άλλη, που διαχειρίζεται τη δημοκρατία, τους θεσμούς και το κράτος ως κομματικό φέουδο και που συμμαχεί στρατηγικά με ένα ακροδεξιό μόρφωμα. Είχε ο Α. Τσίπρας την ευκαιρία μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του ‘ 15, μετά την συμπαράταξη του Ιουλίου, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου να αλλάξει στρατηγική. Τώρα που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και απομόνωση και αναζητά συνενόχους είναι πολύ αργά. Και, δεν έχει δυστυχώς, ίχνος αξιοπιστίας η πρόσκλησή του.

Γιατί κ. Σκανδαλίδη δεν είναι τόσο εύκολο να ενοποιηθεί ο χώρος της κεντροαριστεράς σε μια μεγάλη ενιαία παράταξη ως «σφήνα» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ

Γιατί η ήττα μας το 2012 ήταν καταθλιπτική, γιατί μας ταλανίζουν ακόμη εσωτερικοί λογαριασμοί από το παρελθόν, γιατί από παράδοση η παράταξη ενώ διαθέτει τα καλύτερα στελέχη έχει και τους περισσότερους επίδοξους αρχηγούς και γιατί το κυριότερο , δεν διαμορφώσαμε ακόμη τους πολιτικούς όρους για μια πραγματική αναγέννηση του χώρου. Όμως, τα τελευταία χρόνια εξακολουθούμε να αποτελούμε την προοδευτική φωνή και τη δύναμη της εθνικής ευθύνης, να διαθέτουμε τα καλύτερα στελέχη, να έχουμε τις πιο συγκεκριμένες προτάσεις και τις πιο προοδευτικές λύσεις. Έγιναν βήματα μπροστά και πρόσφατα επιταχύνονται οι διαδικασίες που θα ολοκληρώσουν τη μετεξέλιξη του χώρου. Το Συνέδριο μπορεί να αποτελέσει ένα μικρό άλμα μπροστά.

Στις εκλογές όποτε αυτές και αν γίνουν, η ΔΗΣΥ, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συγκυβερνήσει για τη χώρα με τη ΝΔ αν οι πολίτες την επιλέξουν αλλά όμως δεν διαθέτει αυτοδυναμία ; Τι θα κάνετε ως κόμμα όταν έρθει αυτή η ώρα που αν και νωρίς πρέπει από τώρα να λάβετε υπόψη σας όλα τα ενδεχόμενα.

Στις εκλογές όποτε και αν γίνουν ο λαός μπορεί να αναδείξει ξανά τη δημοκρατική παράταξη σε καταλύτη των εξελίξεων που θα επανενώσει το λαό, θα επιβάλλει την εθνική συνεννόηση και την προοδευτική διακυβέρνηση. Κι αυτό μόνο μια πραγματικά αυτόνομη κεντροαριστερά μπορεί να το πετύχει. Με ρωτάτε με ποιους θα πάμε μετά τις εκλογές. Και μόνο η απάντηση στο ερώτημα σημαίνει ότι αποδεχόμαστε το ρόλο της συμπληρωματικής δύναμης του ουραγού. Θα πάμε με την Ελλάδα και ζητάμε από το λαό να μας βάλει με τη ψήφο του στη θέση του οδηγού.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search