skip to Main Content

«Θέλουμε να ηττηθεί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ» – Συνέντευξη στα ΝΕΑ

ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Kύριε Σκανδαλίδη, σας ερωτώ ευθέως. Ιδεολογικά και πολιτικά με ποίον είσαστε πιο κοντά, με τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΝΔ;

Κι εγώ σας απαντώ ευθέως, με κανέναν. Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζουν ο άκρατος λαϊκισμός, η χειραγώγηση των θεσμών, η αδιανόητη, αλλοπρόσαλλη και ρεβανσιστική πρακτική της εξουσίας του. Με τη ΝΔ μας χωρίζουν η κυριαρχία της παραδοσιακής δεξιάς στο εσωτερικό της, και οι υπόγειες διαδρομές στελεχών της, η κοινωνική αναλγησία των επιλογών της, ο έκδηλος συντηρητισμός και ο εθνολαϊκισμός που ενδημεί στις γραμμές της. Με άλλα λόγια με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει κυρίως η Δημοκρατία και με την ΝΔ κυρίως η Κοινωνική Δικαιοσύνη που αποτελούν σημαίες της δικής μας παράταξης.

Όμως, υπάρχει και είναι κοντά η επόμενη μέρα των εκλογών. Ενδέχεται εξαιτίας αυτής της απόστασης το Κίνημα Αλλαγής να προκαλέσει επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική;

Η παράταξη μας ιστορικά έχει κατακτήσει δυο δομικά χαρακτηριστικά συνυφασμένα με τη φυσιογνωμία και τη στρατηγική της. Διαχρονικά αποτελεί την μοναδική ίσως δύναμη αλλαγής και μεταρρύθμισης στη χώρα και ταυτόχρονα υπεύθυνη και ικανή δύναμη διακυβέρνησης. Σας θυμίζω ότι όταν όλοι μας πετροβολούσαν σηκώσαμε μόνοι μας το βάρος της ιστορικής ευθύνης, προχωρώντας και τότε σε σημαντικές αλλαγές. Και όταν με μεγάλο πολιτικό κόστος απαιτήθηκε να συνεργαστούμε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, το πράξαμε με απόλυτη συναίσθηση εθνικής ευθύνης. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας εγκαλεί να απολογηθούμε για το αν για μικροκομματικούς λόγους θα σύρουμε τη χώρα σε νέες εκλογές.

Ωστόσο δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι στελέχη ενταγμένα στο χώρο σας προκάλεσαν ή προκαλούν κατά καιρούς την αναζωπύρωση αυτής της συζήτησης…..

Δεν νομίζω ότι αυτός ήταν ο σκοπός τους, ανεξάρτητα αν κάποιες άστοχες κατά τη γνώμη μου εκφράσεις δίνουν το δικαίωμα στις δυνάμεις της πόλωσης να τις αξιοποιούν. Εμείς θέλουμε να ηττηθεί οριστικά η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που κάθε άλλο παρά είναι προοδευτική. Να μην επικυρωθεί η παλινόρθωση της Δεξιάς που θα συνεχίσει αν δεν διευρύνει τα σημερινά αδιέξοδα. Να διαμορφωθεί προεδρική πλειοψηφία που θα εγγυάται την πολιτική σταθερότητα. Και μένει το επίδικο. Με ποια προγραμματική πρόταση, ποια μετεκλογική συμφωνία, ποια διακυβέρνηση. Εκεί το λόγο έχει ο λαός, είναι κυρίαρχος να αποφασίσει. Όσο για τη μετεκλογική αστάθεια άλλοι θα την αποφασίσουν όχι εμείς που είμαστε η παράταξη της εθνικής συνεννόησης και ενότητας.

Ανησυχείτε για τη δημοσκοπική στασιμότητα των ποσοστών της παράταξης; Με δεδομένη την πόλωση το Κίνημα Αλλαγής θα καταφέρει να αμφισβητήσει τον διαφαινόμενο δικομματισμό;

Πιστεύω ακράδαντα και παρά τις δημοσκοπήσεις για τις οποίες θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω τις αμφιβολίες μου ότι το αποτέλεσμα των εκλογών εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους. Ουδέποτε, ακόμη και στις τελευταίες σκληρές συνθήκες ένιωσα ότι είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας, μια περιθωριακή συμπληρωματική δύναμη. Κι αυτό το αποδεικνύουν τόσο οι προοδευτικές αλλαγές που σχεδόν μόνοι μας και μόνο εμείς φέραμε στη χώρα όσο και τα πολυάριθμα αξιόλογα στελέχη μας που βρίσκονται σε όλους τους χώρους και είναι περιζήτητα. Αν δώσουμε τη μάχη μας από εδώ και στο εξής όλοι μαζί με πίστη, ενότητα, χωρίς μεμψιμοιρία και ηττοπάθεια το αποτέλεσμα θα μας εκπλήξει. Θεωρώ κατώφλι το διψήφιο ποσοστό.

Είναι σαφές το άνοιγμα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία. Μπορεί να σας επηρεάσει αυτό προεκλογικά;

Ούτε καν για τις ευρωεκλογές. Οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες γνωρίζουν καλά ότι ο αριστερός λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η επιλεκτική του συμμαχία με την ακροδεξιά των ΑΝΕΛ είναι ξένο σώμα για τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες. Απλώς ένα τμήμα της ηγεσίας αξιοποιεί τις επαφές για καθαρά τακτικούς λόγους προεκλογικού χαρακτήρα. Το χάσμα του ΣΥΡΙΖΑ με τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες είναι αγεφύρωτο. Κι αυτό το γνωρίζουν ιδιαίτερα οι έλληνες που βιώνουν την εξουσία του στο πετσί τους.

Ο Αλ. Τσίπρας λέει πως ψάχνει ημερομηνία για εκλογές μέσα στον Οκτώβριο. Πότε θεωρείτε εσείς τον πιθανότερο χρόνο προσφυγής στις κάλπες;

Ο Αλ. Τσίπρας μιλά συνεχώς για τον Οκτώβριο, τις σχεδιάζει με σαφή προορισμό για τον Μάιο και προετοιμάζεται πυρετωδώς για τον Μάρτιο. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Και το προεκλογικό σας μήνυμα στο δρόμο προς τις κάλπες ποίο είναι κύριε Σκανδαλίδη;

Πιστεύω βαθειά ότι τα εύλογα και προφανή συνθήματα των μονομάχων της πόλωσης, «οι έλληνες αξίζουμε καλύτερα» του Κ. Μητσοτάκη και «είναι η ώρα της δίκαιης ανάπτυξης» του Α. Τσίπρα, μόνο με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή των εξελίξεων μπορούν να υλοποιηθούν. Γιατί μόνο εμείς ενώνουμε τους έλληνες και με το «σχέδιο Ελλάδα» εγγυόμαστε την πραγματική ανάπτυξη με δικαιοσύνη. Γι’ αυτό απαιτείται πολιτική ανατροπή στις εκλογές και προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση της επόμενης μέρας. Όσο και να μας χτυπούν και να προσπαθούν να μας λεηλατήσουν, στη συνείδηση αυτού του λαού εμείς είμαστε ο πραγματικός προοδευτικός πόλος και ο καταλύτης για τις όποιες μετεκλογικές εξελίξεις.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search