skip to Main Content

”Το Εκλογικό Αποτέλεσμα θα δικαιώσει το ΚΙΝΑΛ” – Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών

Την τελευταία εβδομάδα έχουν ακουστεί και έχουν γραφτεί πολλά για το τέλος της συνεργασίας του Ποταμιού με το Κίνημα Αλλαγής… Ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι; Τι έφταιξε;

Νομίζω ότι για πολλές εβδομάδες ζούσαμε το χρονικό «ενός προαναγγελθέντος θανάτου». Απλά ο Σ. Θεοδωράκης αναζητούσε την κατάλληλη

στιγμή για να υλοποιήσει μια ειλημμένη από καιρό απόφαση. Από νωρίς ο ίδιος προσωπικά δεν έδεσε με το χώρο. Σε αντίθεση με την πλειονότητα των στελεχών του Ποταμιού με τα οποία η καθημερινή συνεργασία ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Θυμίζω ότι στις προγραμματικές επεξεργασίες έγινε μια αξιοσημείωτη σύνθεση απόψεων που κατέληγε κατά κανόνα σε ομοφωνία. Οι λόγοι που προβάλλει ο ίδιος ο πρόεδρος του Ποταμιού νομίζω ότι δεν αντέχουν να δικαιολογήσουν την απόφασή του.

 Αποτιμάτε θετικά ή αρνητικά την εξέλιξη; Ρωτώ διότι κάποιοι θεωρούσαν το Ποτάμι υπεύθυνο για το θολό στίγμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Καμία εξέλιξη τέτοια δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτιμάται θετικά. Είναι φανερό ότι πρόσκαιρα τραυματίζει σε ένα γενικότερο σχέδιο την εικόνα. Δεν είναι καλό να συζητά κανείς για αποχωρήσεις. Από την άλλη μεριά, όμως, και ενώ οι αποφάσεις για αυτόνομη πορεία, για αταλάντευτη αντίθεση τόσο απέναντι στο συντηρητισμό του κ. Μητσοτάκη όσο και στον ανεύθυνο και δημαγωγικό αντισυστημικό λαϊκισμό του κ. Τσίπρα ήταν ομόφωνες, η στάση του Σταύρου στα κρίσιμα τελευταία ζητήματα δημιουργούσε κλίμα σύγχυσης και αβεβαιότητας.

Η προσπάθεια ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς απέτυχε ή έχει ακόμη μέλλον;

Όσοι βιάζονται να ξεμπερδεύουν με το εγχείρημα που ξεκινήσαμε θα διαψευστούν από τα πράγματα. Υποτιμούν τη δύναμη και τη συνείδηση της λαϊκής βάσης που από την αρχή το αγκάλιασε με αυθορμητισμό και ζέση. Μια βάση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που λοιδορήθηκε ως οπισθοδρομική με την έκφραση του «παλιού και ξεπερασμένου ΠΑΣΟΚ» από τους όψιμους οπαδούς του προοδευτισμού. Αυτό κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι προσβλητικό και απαξιωτικό και υψώνει διαχωριστικές γραμμές ανεπίτρεπτες.

Συμφωνείτε με την άποψη ότι πλέον έμεινε μόνο το ΠΑΣΟΚ με άλλο όνομα;

Το εύρος των απόψεων που εκφράζουν 212.000 συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής προφανώς αποτελεί απάντηση αυτής της αστήρικτης κατηγορίας. Ο χώρος διευρύνθηκε, η βάση είναι παρούσα και μάχιμη και ασφαλώς ο δρόμος που χαράξαμε, όπως συνηθίζω να λέω, δεν έχει επιστροφή. Το Κίνημα Αλλαγής σε πείσμα των προσώπων – πρωταγωνιστών έχει απλώσει το εύρος του πολύ πέρα από τα όρια των συμμετεχόντων φορέων. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλος αριθμός στελεχών του Ποταμιού αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την απόφαση αποχώρησης και συνεχίζουν να αγωνίζονται στις τάξεις μας.

Από εδώ και πέρα, τι θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής; Που στοχεύει εκλογικά -χωρίς το Ποτάμι- και με την πόλωση στα ύψη;

Ακριβώς αυτή την πόλωση θα αντιμετωπίζουμε με όλα τα μέσα γιατί βλάπτει καίρια τα συμφέροντα της χώρας και αναπαράγει την κρίση και τα αδιέξοδα. Ως δύναμη ευθύνης, δύναμη προοδευτικής αλλαγής, δύναμη με επίγνωση την ανάγκη για εθνική συνεννόηση και συναίνεση, θα δώσουμε τη μάχη. Δεν μ’ αρέσει να κάνω προβλέψεις, ούτε υπήρξα ποτέ οιωνοσκόπος. Ξέρω όμως, ότι η βάση μας μέσα και από τα προβλήματα ενδυναμώνεται και συσπειρώνεται. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα εκπλήξει και τους ίδιους τους δημοσκόπους.

Τι έχετε να πείτε στους 212 χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στην ανοιχτή εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου του 2017;

Να συνεχίσουν τον αγώνα για ενότητα, διεύρυνση, κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων του χώρου με την πεποίθηση ότι όχι μόνο θα δικαιωθεί από ένα εκλογικό αποτέλεσμα αλλά θα γίνει εφαλτήριο πραγματικής επανίδρυσης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Και ότι την επόμενη των εκλογών ο λόγος και η απόφαση θα είναι αποκλειστικά δική τους για να θεμελιώσουν από μηδενική βάση και με την αυτοοργάνωση τους το νέο φορέα που θα είναι πρωταγωνιστής στις μετεκλογικές εξελίξεις.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search