skip to Main Content

”Το ΚΙΝΑΛ φορέας μιας πραγματικής επανεκκίνησης του χώρου” – Συνέντευξη στα Παραπολιτικά

Κύριε Σκανδαλίδη, ειλικρινά, είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία του Κιν. Αλλαγής;

Για κάποιον που βίωσε το χώρο και την πορεία του εξ αρχής θα γνώριζε ότι το εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Εγώ, όπως καταλαβαίνετε είμαι ένας απ’ αυτούς. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο και προσπάθεια μπροστά μας. Το εκλογικό αποτέλεσμα όπως είναι φυσικό δεν με ενθουσίασε. Όμως, θεωρώ ότι από τη στιγμή που μείναμε όρθιοι μέσα στην απίστευτη πόλωση και επίθεση που δεχόμαστε, ότι είμαστε η μόνη παράταξη που βρέθηκε ως τρίτος πόλος να αμφισβητεί το νέο δικομματισμό είναι πολύ σημαντικό. Συνεχίζουμε τον αγώνα αυτόνομοι κοιτάζοντας μπροστά και έχουμε πίστη ότι η ιστορία θα μας δικαιώσει.

Έχουν γίνει λάθη; Μπορείτε να μου περιγράψετε κάποια;

Ασφαλώς και έχουν γίνει. Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό απ’ αυτά είναι ότι μετά την εκλογή της Φ. Γεννηματά από 220.000 ψηφοφόρους δεν απευθυνθήκαμε αμέσως στη βάση για ένα ιδρυτικό Συνέδριο του νέου κόμματος. Αντίθετα επικράτησαν επιλογές συμβιβασμού ανάμεσα στις ηγετικές ομάδες των κομμάτων και των κινήσεων. Έτσι καθυστερήσαμε την θεσμική ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Αυτό αφαίρεσε σημαντικό κομμάτι της αρχικής μας δυναμικής. Ωστόσο ο χώρος δεν ηττήθηκε κι αυτό δείχνει τη δυνατότητα φυγής προς τα μπρος.

Πιστεύετε, μήπως, ότι πρέπει να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ και ο «πράσινος ήλιος» στο όνομα και τα σύμβολα της παράταξης;

Και το όνομα και τα σύμβολα είναι κομμάτι της ιστορίας μας αξεδιάλυτα δεμένο με τη συνέχεια και την τομή που επιχειρούμε. Ξέρετε, η δημοκρατική προοδευτική παράταξη στην ιστορική της διαδρομή χωρίς να χάνει τις αρχές, τις αξίες και τους στόχους της, κάθε φορά που άλλαζε η εποχή προχωρούσε σε ριζική ανανέωση και επανεκκίνηση. Αυτό δείχνει η πορεία από τον συνταγματικό πατριωτισμό του 1843 στους εκσυγχρονιστές του Τρικούπη, στους φιλελεύθερους του Βενιζέλου, στην Ένωση Κέντρου του Γ. Παπανδρέου, στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα. Είναι η ώρα μιας πραγματικής επανεκκίνησης. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ο φορέας της.

Τι σας χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρείται προοδευτική δύναμη;

Ακριβώς το ότι η ηγεσία του δοκιμάστηκε στην πράξη και κάθε άλλο παρά προοδευτική πολιτική άσκησε. Η σχέση της με τη Δημοκρατία και τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, με την Δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία των εξουσιών, με τη διαφάνεια και την ποινικοποίηση της δημόσιας ζωής πόρο απέχουν. Με τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μας χωρίζει τίποτα, καθώς στην πλειοψηφία της αποτελείται από προοδευτικούς πολίτες.

Ωστόσο, ο Α. Τσιπρας επιμένει να πρασινίσει το χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ και να εισβάλλει στο χώρο σας….

Είναι ένα ακόμη δείγμα της έλλειψης σεβασμού απέναντι σε δυνάμεις και κόμματα με τα οποία υποτίθεται ότι θέλει να συμπορευτεί. Νομίζω ότι οι επόμενοι μήνες θα αποδείξουν και κάτι ακόμη. Ότι δεν μπορεί να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση όταν είναι ο ίδιος που οδήγησε τη ΝΔ στην αυτοδύναμη εξουσία της. Ήδη μετεκλογικά αντιμετωπίζει ισχυρά εσωτερικά εμπόδια.

Έστω και στα έδρανα της αντιπολίτευσης, δεν θα βλέπατε κάποια συμπόρευση με το ΣΥΡΙΖΑ;

Νομίζω ότι η Φ. Γεννηματά έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι σε ότι συμφωνούμε και είναι θέση μας να λέμε ένα καθαρό ναι και σε ότι διαφωνούμε ένα εξίσου καθαρό όχι. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε, δεν μετράμε τις αποστάσεις, δεν ισορροπούμε ανάμεσα σε άλλες δυνάμεις. Αυτός είναι ο ορισμός της αυτόνομης παρουσίας και πρότασης και της αυτοδύναμης πορείας του Κινήματος Αλλαγής.

Έχετε δηλώσει ότι δεν θα δώσετε λευκή επιταγή για τον εκλογικό νόμο. Τι εννοείτε;

Εδώ ο Κ. Μητσοτάκης παίζει παιχνίδι «εν ου παικτοίς». Διαδίδει η ΝΔ κάποιες σκέψεις της για τον εκλογικό νόμο π.χ. το ύψος του μπόνους ή το ποσοστό αυτοδυναμίας ή ακόμη και την αλλαγή στο Σύνταγμα και παράλληλα μας κατηγορεί άλλοτε γιατί δεν παίρνουμε θέση άλλοτε ότι θέλουμε να γίνουμε «συνέταιροι». Εμείς έχουμε θέση. Δεν την αλλάζουμε. Αυτήν θα στηρίξουμε και δεν παίζουμε με ελαφρότητα και συγκυριακά με το Σύνταγμα. Άρα λευκή επιταγή δεν εκχωρούμε. Και ακόμη περισσότερο συνέταιροι δεν πρόκειται να γίνουμε.

Ας μιλήσουμε τώρα λίγο πιο προσωπικά. Για τον πολιτικό και τον άνθρωπο Κώστα Σκανδαλιδη. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην πολιτική σας διαδρομή;

Δεν ήταν μόνο μια στιγμή, όπως για παράδειγμα η ανακοίνωση της παραίτησης από την Πρωθυπουργία του Α. Παπανδρέου ή η καταγγελία για τους «καλαμοκαβαλάρηδες» στα περιβάλλοντα της εξουσίας. Ήταν ολόκληρη η περίοδος της διαδοχής του Ανδρέα από την είσοδο στο Ωνάσειο, την επιλογή του Κ. Σημίτη ως το Συνέδριο της διαδοχής. Ένα οκτάμηνο – φωτιά που με βρήκε στη θέση του Γραμματέα να χειρίζομαι διαδικασίες και επιλογές. Αυτή η περίοδος που έκλεισε με τη νίκη μας το φθινόπωρο του ΄96 νομίζω ότι έδειξε το βάθος της ρίζας του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία και τις τεράστιες αντοχές του.

Αν ο γιος σας, σας έλεγε ότι θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική τι θα του λέγατε;

Τίποτε. Ας κάνει στη ζωή του ότι επιλέξει. Ήδη ασχολείται με μια δουλειά που δεν έχει τόση σχέση με τα πτυχία που πήρε. Το μόνο που ξέρω είναι ότι αποφεύγω να μιλώ πολιτικά μαζί του γιατί με φέρνει σε δύσκολη θέση.

Βρεθήκατε ποτέ σε κρίση με τη σύζυγο σας, την Μπέττυ, λόγω της δουλεία σας;

Κατά ρχας η Μπέττυ είναι ο στενότερος συνεργάτης μου στη δουλειά μου. Έχει δώσει μαζί μου όλες τις προεκλογικές μάχες εδώ και τριάντα χρόνια που εκλέγομαι βουλευτής. Και τις έδωσε με αυταπάρνηση και αξιοσημείωτη πολιτική ωριμότητα και ικανότητα. Πάντοτε είναι πολύτιμος συμπαραστάτης και σύμβουλος γιατί κι αυτή από μικρό παιδί οργανώθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Από τη στιγμή που η πολιτική δεν μπήκε ανάμεσα μας όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά. Ήμασταν και είμαστε μια χαρά.

Αν σας έλεγα να διαλέξετε κάποιο ελάττωμά σας ποιο θα προκρίνατε;

Είμαι ευκολόπιστος και συγχωρώ την επόμενη στιγμή όποιον με συκοφαντήσει, με κατηγορήσει, με πειράξει. Επίσης η επιμονή στην ενότητα και το συλλογικό της παράταξης ίσως κάποιες φορές να με οδήγησαν να αποφύγω ρήξεις. Συμβιβάστηκα χωρίς να προδώσω τα πιστεύω, τις αρχές και τις αξίες μου. Νιώθω όμορφα για τα τόσα «καλημέρα» που ακούω και τα όσα χέρια απλώνονται να με χαιρετήσουν. Είναι η προίκα μου για τις δεκαετίες μιας μακράς διαδρομής.

Έχετε κάποιο χομπι;

Παρακολουθώ με πάθος τον αθλητισμό, ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, μ’ αρέσουν όλα τα είδη μουσικής με την οποία παλιά ασχολήθηκα και με ραδιοφωνικές εκπομπές, παίζω τάβλι και μ’ αρέσει το φαγητό και η διασκέδαση. Ανθρώπινα πράγματα.

Και ο Ολυμπιακός;

Διαρκής πίστη και αφοσίωση στο κόκκινο χρώμα της φωτιάς, μέσα στο σπίτι οπαδός, έξω κανονικός φίλαθλος.

Παρακολουθείτε τηλεόραση; Έχετε δει ποτέ GNTM;

Ενημερώνομαι το πρωί από ραδιόφωνο, sites και εφημερίδες. Βλέπω λίγο πολιτικές εκπομπές, κυρίως ειδήσεις. Πολύ κινηματογράφο στην tv και άπειρες φορές τις παλιές ελληνικές ταινίες. Είναι αλήθεια ότι δεν έδεσε η φτέρνα μου με τις εκπομπές μαγειρικής και reality shows γενικότερα. Το next top model δεν το έχω δει, το φαντάζομαι όμως περισσότερο ως δοκιμασία και λιγότερο ως προβολή και προοπτική για τα νέα όμορφα κορίτσια.

Τι γράφετε αυτή την εποχή; Έχετε στα σκαριά κανένα νέο βιβλίο;

Έχω στο νου μου διάφορα πολιτικά θέματα για τα οποία κρατώ συνεχώς σημειώσεις ψάχνοντας το χρόνο και τη δυνατότητα που θα το επιτρέψουν. Νιώθω βαθειά την ανάγκη να μιλήσω για την Ελλάδα και τη νέα εποχή. Και πάντοτε απωθημένο η Κως, το Αιγαίο, συνέχεια της πατριδογνωσίας και των βιωμάτων μου στο προσεχές μέλλον, αρκετά αόριστο ακόμη..

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search