skip to Main Content
Vima_tis_kirakis

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

στο δημοσιογράφο Νίκο Χασαπόπουλο.

Το τελευταίο διάστημα άρχισαν και πάλι οι συζητήσεις για πρόωρες εκλογές. Νομίζετε ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα και γιατί;

«Άλλο είναι τα σχέδια επί χάρτου και τα σενάρια σκοπιμοτήτων και άλλο είναι τα πραγματικά διλήμματα για τη χώρα. Η πορεία μας χρειάζεται πάνω απ΄ όλα πολιτική σταθερότητα και για του λόγου το αληθές ήδη σχεδιάζουμε το πρόγραμμα της τριετίας 2013-2015. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση της πολιτικής νομιμοποίησης που διασφαλίζει η λαϊκή συναίνεση.
Προχωράμε μπροστά, εξαντλούμε την τετραετία αλλά είμαστε και έτοιμοι κάθε στιγμή να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία. Όχι με κατασκευασμένα και πλαστά διλήμματα».

Οι « τροϊκανοί» είναι πάλι εδώ. Ποιος κυβερνά επιτέλους αυτόν τον τόπο;

«Ο τόπος έχει εκλεγμένη κυβέρνηση που επιχειρεί να επανατοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό χάρτη.
Διαθέτει εθνική στρατηγική που αποτυπώνεται ολοένα και περισσότερο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, όχι μόνο για την έξοδο από την κρίση αλλά και για το συνολικό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Πέρασαν οι εποχές που η χώρα ήταν στον αυτόματο πιλότο. Οι ελεγκτές είναι εδώ επειδή εμείς το επιλέξαμε ως τη μόνη δυνατότητα να μην καταρρεύσει η οικονομία και μαζί της η χώρα».

Ισχυρίζεστε ότι δεν υπήρχαν περιθώρια να μην προσφύγουμε στο μνημόνιο;

«Οι εκ των υστέρων εξελίξεις δικαιώνουν τη συγκρότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και την προσφυγή στο μνημόνιο. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Ωστόσο το μνημόνιο δεν είναι ούτε ευλογία ούτε κατάρα και προπαντός δεν είναι αυτοσκοπός. Επιδίωξή μας πρέπει να είναι να το αφήσουμε πίσω μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας για το ξεπέρασμα της κρίσης και την επανεκκίνηση της χώρας από νέες, αυτοδύναμες βάσεις».

vima_tis_kirakis

Με τέτοιο στραγγαλισμό που επιφέρει το μνημόνιο, πώς θα γίνει αυτό;

«Ας μην τα φορτώνουμε όλα στο μνημόνιο. Δεν μας εμποδίζει να δημιουργήσουμε επενδυτικό κλίμα, να αξιοποιήσουμε κάθε παραγωγική ικμάδα και πόρο που διαθέτουμε. Δεν μας υποχρεώνει να συντηρούμε ένα κράτος-τροχοπέδη με αναχρονιστικές δομές και πελατειακές σχέσεις. Δεν προστατεύει την παραοικονομία και τον παρασιτισμό που κρατάνε καθηλωμένες την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη. Αντίθετα, μας επιβάλλει να τα ξεπεράσουμε και αυτό θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα τη χώρα».

Και πώς θα τα ξεπεράσουμε; Με «κοπρίτες» υπαλλήλους;

«Με διαρθρωτικές αλλαγές, με ευρύτερες συναινέσεις και ένα κράτος που στηρίζεται στη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγικών του δυνάμεων. Είναι ανάγκη να εμπνεύσουμε τη χώρα να κινηθεί προς τα εμπρός. Και τότε θα απομονωθούν όσοι βιώνουν λάθρα στο κράτος. Γιατί ασφαλώς και δεν είναι όλοι “κοπρίτες”.

Από το κλίμα των ημερών φαίνεται ότι μας ετοιμάζουν νέα μέτρα, νέους φόρους, νέο ψαλίδισμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα…

«Με την αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις νομίζω ότι αγγίξαμε το όριο αντοχής. Πρέπει να βάλουμε τη διαχωριστική γραμμή εδώ. Να πούμε “όχι” σε νέες περικοπές, ” όχι” σε κούρεμα του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ” όχι” σε νέους έμμεσους φόρους που πλήττουν τα χαμηλά εισοδήματα. Με το άνοιγμα των επαγγελμάτων διασφαλίζεται η ίση δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Τέλος πια στις οριζόντιες περικοπές, μόνο στοχευμένες διαρθρωτικές αλλαγές κοινωνικά δίκαιες. Φαίνεται ότι αρχίζουμε να οριοθετούμε ξανά το κοινωνικό μας πρόσωπο, τη χαμένη μας ταυτότητα».

Μέσα στο γενικότερο κλίμα, πώς βλέπετε τις ευρύτερες ευρωπαϊκές εξελίξεις;

«Νομίζω ότι παρά τη δύσκολη εγκυμοσύνη, που απορρέει κυρίως από τις εμμονές των Γερμανών, η Ευρώπη θα δώσει λύση έτσι κι αλλιώς. Η διάλυσή της δεν συμφέρει κανέναν. Ούτε καν τη γερμανική Ευρώπη που οραματίζεται η κυρία Μέρκελ. Ωστόσο οι όροι της λύσης είναι αυτοί που θα κρίνουν την πορεία του εγχειρήματος. Το ευρώ πρέπει να σταθεί όρθιο και ανταγωνιστικό και η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση ισχυρή. Η Ένωση οφείλει εδώ και τώρα να ξαναπάρει πολιτικά την ανηφόρα».

Εσείς δεν έχετε ισχυριστεί από παλιά ότι χρειάζεται ενιαίο πολιτικό κέντρο; Είστε ευχαριστημένος σήμερα με την εικόνα της κυβέρνησης και κυρίως από τον συντονισμό της;

«Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά. Είναι μια πραγματική μηχανή παραγωγής νόμων, αλλαγών, τολμηρών πράξεων. Πρέπει τώρα να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή τους και τον έλεγχο των αποτελεσμάτων τους. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αυτό μας αφορά όλους. Είναι συλλογική υπόθεση. Το ίδιο ισχύει και για την επικοινωνιακή μας εικόνα».

Είστε βουλευτής Α΄ Αθήνας και βρεθήκατε ξαφνικά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Από το Κολωνάκι, όπως είπαν συνάδελφοί σας του ΠαΣοΚ, ασκείται τελικά η αγροτική πολιτική;

«Η αγροτική πολιτική ασκείται παντού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με επί τόπου αντιμετώπιση των προβλημάτων.  Και χαίρομαι ειλικρινά που γυρίζω για άλλη μια φορά τη χώρα από τη μία άκρη ως την άλλη. Φροντίζω να κρατώ το υπουργείο ανοιχτό σε όλους. Στα θεσμικά όργανα, στα ανεξάρτητα συντονιστικά των κινητοποιήσεων, στους νέους αγρότες, στον καθένα που έχει ένα πρόβλημα. Και φροντίζω να είμαστε συνεπείς σε υποχρεώσεις, χρονοδιαγράμματα, πολιτικές. Κουράστηκαν οι άνθρωποι αυτοί να ακούν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα».

Ωστόσο αυτές τις ημέρες προσπάθησαν να ξεσηκωθούν…

«Από την αρχή τούς διαβεβαίωσα ότι δεν θα παραστήσω τον χωροφύλακα, ούτε θα υπαγορεύσω τον τρόπο με τον οποίο διεκδικούν λύση στα προβλήματά τους. Υπάρχει όμως ένα όριο. Ο Προμαχώνας είναι εθνική υπόθεση και δεν μπορεί να κλείνει επιστρατεύοντας μαξιμαλιστικά αιτήματα που είναι αδύνατον να υλοποιηθούν. Τότε η κινητοποίηση γίνεται άδικη και άκαιρη και φαντάζει επαγγελματική. Κινητοποίηση για την κινητοποίηση. Θα έλεγα ότι προσβάλλουν τον αγροτικό κόσμο αυτές οι πρακτικές».

Η ΝΔ κατηγόρησε τον κ.Παπουτσή για απαράδεκτη και χουντική συμπεριφορά και ζήτησε την παραίτησή του…

«Η ΝΔ πιάνεται από τα μαλλιά της για να ασκήσει αντιπολίτευση. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε θαυμάσια τη δουλειά του και δεν υπαγορεύει κείμενα σε αστυνομικούς διευθυντές. Πέρασαν οι εποχές όπου μια αντιπολίτευση αφού υποδαυλίσει μια εξέγερση προσπαθεί να οικειοποιηθεί μια τυχαία υπερβολή. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πια τι γίνεται». 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search