skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Βραδυνή”

Ένας Δωδεκανήσιος στην Α’ Αθήνας. Πόσο εύκολη θεωρείται η προεκλογική προβολή ενός υποψηφίου σε μια μεγάλη εκλογική περιφέρεια;

 

Καταρχήν δεν είναι η πρώτη φορά που είμαι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας. Από το 2000 οι πολίτες της Αθήνας μου εμπιστεύθηκαν μια θέση βουλευτή στην περιφέρειά τους. Σύμφωνα και με την ερώτησή σας έβαλαν και νησιώτικο «αέρα» στην πόλη μας. Σίγουρα βέβαια σε μια μεγάλη εκλογική περιφέρεια όπως είναι η Α’ Αθήνας ο αγώνας της εκλογής είναι δύσκολος. Όμως τα 4 αυτά χρόνια που μεσολάβησαν έχω αναπτύξει ένα συνεχή διάλογο με τους πολίτες στις γειτονιές της Αθήνας ο οποίος με βοήθησε στην καθημερινή μου δουλειά. Από κει και πέρα ο προεκλογικός αγώνας είναι σαφώς δυσκολότερος, πιο απαιτητικός, λιγότερο προσωπικός και πολύ αγχώδης. Έχεις πάντα την αίσθηση ότι δεν επαρκεί ο χρόνος και τα μέσα προβολής. 

 

Έχετε δηλώσει ως Υπουργός Εσωτερικών ότι στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ αναδειχθεί κυβέρνηση, θα επαναφέρετε τις αλλαγές που είχατε εισηγηθεί στον εκλογικό νόμο όπως αυτή του βουλευτή της περιφέρειας. Γιατί πιστεύετε ότι οι αλλαγές αυτές θα περάσουν τώρα;

 

Το ΠΑΣΟΚ έχει ανακοινώσει μια συνολική πρόταση για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας και για μια αλλαγή της Περιφερειακής συγκρότησης έτσι ώστε να γίνει πράξη η μεγαλύτερη αποκέντρωση εξουσιών και πόρων και η δομή να είναι λειτουργική, ευέλικτη και ανταγωνιστική στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές περιβάλλον. Με βάση αυτή την πρόταση που αλλάζει το διοικητικό χάρτη της χώρας ανοίγουν ξανά όλα τα θέματα που αφορούν την εκλογική διαίρεση της χώρας και την εκπροσώπηση των Περιφερειών στο Κοινοβούλιο. Παράλληλα και με στόχο τον ισχυρό πολίτη και τη συμμετοχική δημοκρατία θα υπάρξει από τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης γενναία αποκέντρωση αποφάσεων, εξουσιών και πόρων που θα δώσουν τη δυνατότητα στις τοπικές και περιφερειακές κοινωνίες να αναπτυχθούν αυτοδύναμα. Είμαι χαρούμενος που οι πιο ριζοσπαστικές και αρχικές μου προτάσεις ταυτίζονται με το όραμα και την διακήρυξη του Γιώργου Παπανδρέου για το νέο πρότυπο προοδευτικής και δημοκρατικής διακυβέρνησης.  

 

 

Σε αρκετές συνεντεύξεις του ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έχει αναφέρει ότι στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ αναδειχθεί κυβέρνηση το κυβερνητικό σχήμα θα είναι ολιγομελές. Με δεδομένο τα πολλά αλλά και παλαιά στελέχη εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις;

 

 

Στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα το οποίο θα το δείτε στην πράξη αμέσως μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Μια επιτελική και αποτελεσματική δομή. Σίγουρα το ΠΑΣΟΚ διαθέτει πλειάδα ικανών στελεχών, παλαιών και νέων, και αυτή είναι μια από τις διαφορές μας με τη Ν.Δ. η οποία τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να ανανεωθεί ούτε σε πρόσωπα ούτε σε πολιτικές. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα καθώς κανένας μας δεν είναι ταυτισμένος και κολλημένος με καμία καρέκλα. Δεν είναι αυτοσκοπός μας η εξουσία και έχουμε «διδάξει» στη χώρα και το πολιτικό σύστημα τη διάθεση για ανανέωση και αλλαγές. 

 

 

Οι μεταγραφές Μάνου και Ανδριανόπουλου, αλλά και αυτές Ανδρουλάκη και Δαμανάκη στο ΠΑΣΟΚ μπορούν να συνυπάρξουν όλοι αυτοί στο ίδιο κόμμα;

 

Το ΠΑΣΟΚ στην ιστορική του διαδρομή έχει εντάξει στις τάξεις του πολλές φορές στελέχη της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς που μπορούν να αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις με «ανοιχτό μυαλό» και δημιουργικό και συνθετικό πνεύμα. Έτσι και σήμερα, μπροστά στη νέα εποχή που ήδη ξεκίνησε, συνεργάζεται με πολιτικά στελέχη από τα οποία έχει να κερδίσει πολύπλευρα χωρίς να αλλάξει τις αρχές και το πρόγραμμά του. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνθέτει προς όφελος των πολιτών. Βέβαια σύσσωμη η αντιπολίτευση εκφράζει το άγχος της σε αυτή την προσπάθεια μας με λαϊκισμούς και κραυγές. Ας μην ανησυχούν. Ούτε την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία, ούτε οι στόχοι μας και η προοδευτική μας κατεύθυνση θα απαλλοτριωθούν.  

 

Σε ενδεχόμενη ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές πιστεύετε ότι θα αναδυθούν και πάλι οι γνωστοί δελφίνοι;

 

Ο Γιώργος Παπανδρέου μόλις πριν από λίγες μέρες πήρε εντολή από περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Εποχή για το κόμμα μας αλλά και τη χώρα συνολικά. Και είναι σίγουρο ότι στις 7 του Μάρτη θα πάρει και ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό να κυβερνήσει με σταθερότητα και ασφάλεια τη χώρα. Παράλληλα στο Συνέδριο διακήρυξε ότι όχι μόνο δεν έχει ομάδες και φίλους αλλά ότι όλοι αξιολογούνται από τη συμβολή και τη συνδρομή τους σε ιδέες, προτάσεις, και αγωνιστική παρουσία στη νέα εποχή. Και πρόσθεσε ότι υπάρχει και ο λαός, η κοινωνία, η ετυμηγορία της. Νομίζω ότι το ερώτημα είναι χθεσινό όχι σημερινό.  

 

Πιστεύετε ότι τόσα χρόνια στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ έχει κουραστεί ή έχει κουράσει;

 

Η εξουσία σίγουρα έχει φθορά, έχει και λάθη, έχει και αρνητικά φαινόμενα τα οποία πρώτοι εμείς αναγνωρίσαμε. Όμως το ΠΑΣΟΚ και η πληθώρα των στελεχών του  δεν κουράστηκαν και δεν έχασαν την έμπνευσή τους. Άλλωστε η ανανέωσή μας είναι συνεχής και σε πρόσωπα και σε ιδέες. Μπορεί ίσως να υπάρχει μια κούραση στην εικόνα η οποία όμως και αλλάζει και πάνω απ’όλα δεν μπαίνει στη ζυγαριά η εικόνα σε σχέση με τη θέληση των πολιτών για ασφάλεια, σταθερότητα, ευημερία και σίγουρο μέλλον.  

 

Γιατί οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές;

 

Οι πολίτες καλούνται στις εκλογές να αποφασίσουν ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Ανάμεσα στη Νέα Εποχή που ανατέλλει και στην επιστροφή στο καταδικασμένο παρελθόν. Ανάμεσα σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σε όλους τους τομείς που εγγυάται την ανάπτυξη με σταθερά βήματα και την ενίσχυση του ρόλου των πολιτών και σε μια πρόταση που συνθέτει το λαϊκισμό με την προχειρότητα. Γι’αυτό ο ελληνικός λαός θα δώσει τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ και θα δώσει εντολή στο Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει με γρήγορα και σταθερά βήματα στη νέα εποχή. Στόχος μας είναι η Ελλάδα και οι πολίτες της ακόμη πιο ψηλά με ισχυρή φωνή στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές περιβάλλον και μια δίκαιη κοινωνία που μοιράζει δικαιότερα την ευημερία. 

 

Τελικά το ΠΑΣΟΚ είναι ένα νέο κόμμα ή απλώς έχει ένα νέο πρόεδρο;

 

Το ΠΑΣΟΚ σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του εξελίσσεται, μεταλλάσσεται και βλέπει μπροστά. Έτσι και σήμερα εισάγει νέες διαδικασίες, νέες πολιτικές, νέες προτάσεις με επίκεντρο τον πολίτη, έχουμε νέο Πρόεδρο ο οποίος εγγυάται αυτήν την πορεία και ο οποίος εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη νέα εποχή. Αυτό σίγουρα δεν το αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η Ν.Δ. η οποία έχει συνηθίσει μόνο σε παιχνίδια τακτικής, μηχανισμών και φθηνών εντυπώσεων. Εμείς αλλάζουμε επί της ουσίας γιατί αυτό απαιτούν οι σύγχρονες συνθήκες, αυτό απαιτούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search