skip to Main Content

Χαιρετισμός του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστα Σκανδαλίδη στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά, για την πρόσκληση να παραστούμε και να χαιρετήσουμε στο Συνέδριο σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας. Θέλω δε να προσυπογράψω με επίταση από το κείμενο της πρόσκλησης σας ότι:
«Αγωνιζόμαστε για την πατρίδα μας μέσα από ξεχωριστές ιδεολογικές αφετηρίες. Υπηρετούμε τη Δημοκρατία μας μέσα από διαφορετικές αντιλήψεις και πολιτικές. Μας ενώνει, όμως, η αγωνία για ένα καλύτερο αύριο. Μας ενώνει η Ελλάδα».

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Το πρώτο και κύριο σημείο που θέλω να θίξω αφορά ακριβώς την Ελλάδα και την πορεία της.

Δυστυχώς οι πρόσφατες εξελίξεις σε μια κρίσιμη διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία εμφανίζουν μια χώρα σε ασφυξία να πορεύεται χωρίς πυξίδα σε ένα κόσμο τρικυμίας και καταιγιστικών αλλαγών. Μας πνίγει ο βρόγχος των προβλημάτων. Η ορατή απειλή του status quo στην περιοχή. Η αδυναμία διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος. Η δραματική καθυστέρηση στην εφαρμογή των συμφωνιών. Η εντεινόμενη αποδιάρθρωση κάθε παραγωγικής διαδικασίας, σε συνθήκες στασιμότητας και ύφεσης. Σημαδεύουν μια χώρα που αναπαράγει συνεχώς τα αδιέξοδα και την κρίση. Μια χώρα που παρακολουθεί ασθμαίνουσα τις εξελίξεις κινδυνεύοντας να μείνει στο περιθώριο της ιστορίας. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της βιώνει ένα μοντέλο διακυβέρνησης που θέτει σε δοκιμασία τους θεσμούς και την πολιτειακή της συγκρότηση. Απειλείται έτσι για την πατρίδα μας η πολιτική και οικονομική κρίση να μετεξελιχθεί σε κρίση Δημοκρατίας.

Παράλληλα η χώρα έχει υπογράψει με την ανεξίτηλη υπογραφή του Πρωθυπουργού της και με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης ένα εξόχως επαχθές μνημόνιο εν πολλοίς ανεφάρμοστο. Και αυτό παρότι στην αφετηρία της η Κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα που είχε ήδη κάνει τα κρίσιμα και σημαντικά πρώτα βήματα εξόδου από την κρίση. Και σπεύδω να πω ότι όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση συνεργασίας του 2012 είχε θετικά αποτελέσματα για εκείνη τη συγκυρία που αποτυπώθηκαν σε συγκεκριμένους δείκτες ανάκαμψης της οικονομίας και δημοσιονομικής προσαρμογής. Σήμερα τι ζούμε; Χαμένος χρόνος, χαμένοι στόχοι , ρητορική διαπραγμάτευση, μετάθεση ευθυνών και ξανά από την αρχή να ανεβάσουμε την πέτρα στο βουνό.

Κάθε μέρα που περνά, κατά τη γνώμη μας , φαντάζει ολοένα και πιο δύσκολο μια και μόνη παράταξη, ακόμα χειρότερα ένα και μόνο κόμμα ενός χώρου να εγγυηθεί την έξοδο της χώρας από τα διαδοχικά μνημόνια και την κρίση. Η διαπραγμάτευση που απαιτείται ώστε παράλληλα με την εφαρμογή της συμφωνίας να προχωρεί και η αναθεώρηση της στα σημεία εκείνα που την καθιστούν ανεφάρμοστη και κυρίως σ’ αυτά που διευρύνουν την φτωχοποίηση του λαού και την «τριτοκοσμοποίηση» της χώρας, προϋποθέτει την ενεργό στήριξη της μεγάλης λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και τη σύμπραξη όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων. Η εθνική συνεννόηση δεν είναι προεκλογική ανάγκη ενός κόμματος. Είναι εθνική ανάγκη και κατεπείγουσα προτεραιότητα.

Γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η άρνηση να αποδεχτούμε την προσχώρηση μας σε μια αχρείαστη και άκαιρη προεκλογική αντιπαράθεση εκπορεύεται από την ανάγκη αυτή. Δεν χρειάζεται η χώρα και τέταρτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 18 μήνες.

Φίλες και φίλοι,

Το δεύτερο σημείο που θέλω να θίξω αφορά αυτό που στην πρόσκληση σας αναφέρεται ως γόνιμη αντιπαράθεση και ανταλλαγή απόψεων και ασφαλώς συνδέεται με τις ευρύτερες διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις, στην αέναη αντιπαράθεση των δυνάμεων της συντήρησης και της προόδου.

Κάθε εποχή κρίσης κουβαλά μαζί της και την αμφισβήτηση των θέσφατων και νομοτελειακών επιλογών, δογμάτων και πρακτικών. Αν θέλουμε να δούμε κατάματα την αλήθεια η Ευρώπη είναι αναγκασμένη να επανακαθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της ενοποίησης της. Στέκεται διστακτική μπροστά στην κατεπείγουσα λόγω του προσφυγικού ανάγκη για κοινή πολιτική ασφάλειας. Εμφανίζεται αδύναμη να δώσει βιώσιμη λύση στην οικονομική κρίση, επιμένοντας σε μια αδιέξοδη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας. Διευρύνει τις ανισότητες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Επιμένοντας σε μια πολιτική άνισης ανταλλαγής ανάμεσα στα κράτη και τους γεωγραφικούς χώρους. Απέναντι στις εξελίξεις στέκεται φοβική και αμήχανη έτοιμη να διολισθήσει σ’ ένα σκοτεινό μέλλον εθνικισμών, λαϊκισμού και αυταρχισμού. Ενώ ο οικονομικός συμβιβασμός του Μάαστριχ έφτασε στα όρια του το ιδεολογικό και πολιτικό κεκτημένο της προηγούμενης φάσης φαίνεται να καταρρέει.

Οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες του ευρωπαϊκού χώρου οφείλουν να αναθεωρήσουν τη στάση τους καθώς τόσο η νεοσυντηρητική εκδοχή του φιλελευθερισμού όσο και η κρατικιστική δήθεν σοσιαλιστική προσέγγιση δείχνουν αδιέξοδες για εφικτές και κοινωνικά δίκαιες λύσεις. Για το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα το μεγάλο στοίχημα της εποχής είναι να επανακαθορίσουν την ιδεολογική και προγραμματική τους αυτονομία προτείνοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Και εδώ απαιτείται γόνιμος διάλογος και αντιπαράθεση καθώς δεν εφευρέθηκε ακόμη ιστορικά τρόπος να καταργηθούν οι διαφορετικές αφετηρίες, η διαπάλη των ιδεών και η δυνατότητα εναλλακτικών δρόμων και πολιτικών στην αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων.

Φίλες και φίλοι,

Το τρίτο και τελευταίο σημείο που θέλω να θίξω αφορά την κομματική μας δημοκρατία. Οι μορφές οργάνωσης των κομμάτων και της πολιτικής όπως τα γνωρίζαμε στην προηγούμενη ιστορική φάση είναι ξεπερασμένες από τα πράγματα. Η νέα γενιά μιλά άλλη γλώσσα και όχι μόνο θέλει αλλά δικαιούται να καθορίσει το δικό της σήμερα και αύριο.

Ακούμε συχνά την μόνιμη επωδό. « Να γίνουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα θεσμός. Να αποσυνδεθούμε από το κράτος και το πελατειακό σύστημα». Τώρα ο στόχος αυτός παραμένει μεν αναγκαίος για να ξεφύγουν τα κόμματα από αρχηγισμούς, περιβάλλοντα , πελατειακές σχέσεις. Δεν είναι, όμως, και ικανός να δώσει ριζική απάντηση στο πως οργανώνεται η πολιτική στη νέα εποχή της επικοινωνίας και της τεχνολογικής επανάστασης και ποιες δομές μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτή την ανάγκη. Και κυρίως πως η χώρα μπορεί να αναδείξει το πολιτικό της προσωπικό και τη συλλογική της συνείδηση σε συνθήκες δημοκρατίας, διαφάνειας, αξιοκρατίας , ανανέωσης και προγραμματικής επάρκειας.

Γι’ αυτό ακριβώς όπως εμείς για πολλά χρόνια αναζητούμε τις απαντήσεις έτσι και εσείς σήμερα προσπαθείτε να ανοίξετε ένα καινούργιο κεφάλαιο.

Θα παρακολουθήσουμε με πολύ ενδιαφέρον τις εργασίες σας και θα νιώσουμε ευτυχείς, να είναι το αποτέλεσμα και οι αποφάσεις σας ένα βήμα μπροστά για όλους μας.

 

 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search